Párterápia családterápia

Hogy mi is a párterápia családterápia?

A párkonzultáció, párterápia, családkonzultáció, családterápia egy olyan segítő, támogató együttműködés, ahol terapeuta/tanácsadó a családdal, vagy a párral közösen tárja fel, mik a kapcsolódási sajátosságaik, hogy hatnak kölcsönösen egymásra és együtt derítik ki, hogy mi vezetett a családjukban, vagy a párkapcsolatukban a korábban meglévő egyensúly megbomlásához, vagy elakadáshoz.

Miben különbözik a családterápia az egyéni terápiáktól?

Az egyéni terápiák arra a fő kérdésre keresik a választ, hogy miért működik most úgy az egyén ahogy és ennek kiváltó okát keresik, majd oldják fel közösen a terapeutával. A család-és párterápiának viszont az egyik fő jellemzője azonban nem az ok-keresés, azaz válaszkeresés a miértekre, hanem az kerül fókuszba, hogy hogyan működik a rendszer (a párkapcsolat, vagy a család), hogyan tartják fent együtt azt, ami kialakult.

A másik fő jellemzője az életciklusok központi szerepe, vagyis azt nézi, hogy az adott pár, vagy család melyik párkapcsolati vagy családi életciklusban akadt el. Tehát a módszer nem „betegség centrikus”, hanem „elakadás központú”. A harmadik fő jellemző a „transzgenerációs minták”, vagyis az előző generációk mintáinak a szerepe a rendszerben.

A családterapeuta párterapeuta/tanácsadó szerepe

A terapeuta/tanácsadó a fent említett három fókuszt szem előtt tartva segíti kikerülni a párt, vagy a családot az elakadásból.  Arra világít rá, hogy ki hogyan járult hozzá a kialakult helyzethez, valamint támogatást, módszereket ad ahhoz, hogyan lehet ezen változtatni és ezzel elérni a mindenki számára elfogadható, kielégítő kapcsolatot. A cél nem a tökéletes működés, hanem az elakadás megszüntetése, a család/pár által felállított célok elérése.

Időpontot kérek