Terápiás cél vs eredmény

Szerző: Csizi András Közzétéve:

Miért nem érjük el a célt sosem?

A hozzám fordulók szinte 100%-a -miután elmondja mi a problémája- azzal folytatja, hogy: „…és azt szeretném, ha nem így működnék/megszűnne a problémám”.

Erre azt szoktam mondani, hogy: „akkor sajnos nem tudok segíteni…” A kezdeti „sokk” után azért hozzáteszem, hogy ÍGY nem tudok segíteni, ugyanis ha célokat tűzünk ki egy lelki folyamatban, akkor pontosan azt csináljuk, mint amit -vélhetően, aztán persze kiderül: valóban is!- a szülők is tettek vele: azt üzenték, hogy „csak akkor leszel jó/szerethető, ha…”. A cél kitűzése ugyanezt a lelki állapotot hozza létre: „most valami nem oké, de ha javít(tat)ok rajta, akkor oké lesz…”. Viszont így a kívánt állapot mindig a jövőben lesz…5 perc múlva is, 5 év múlva is…Vagyis: sosem érjük el!

Fontos mindig az elején tisztázni: egy terápiás folyamatnak sosem lehet célja, csak eredménye! És eredménye is csak akkor lesz, ha nem elvárjuk magunktól, hanem kíváncsiak vagyunk! Ezért 3 „alap-pillért” fektetünk le minden folyamat elején bárki, bármilyen problémával is jön, azt ennek a „hármasságnak” a tükrében nézzük, hogy:

1. Ki is ő valójában?
2. Mi az, ami megakadályozza abban, hogy önmaga legyen?
3. Miért működik most úgy, ahogy?
Ha ezt tartjuk fókuszban végig, akkor a lélek megnyílik a kíváncsiság előtt és fokozatosan megmutatja magát olyannak, amilyen. Ezzel együtt lehámlik -vagy súlyosabb esetekben: sziklák gördülnek le- az a réteg, ami a hamis (ön)képből keletkezett és létrejön az egyre inkább magára talált, önazonos személyiség, amire valójában mindig is vágytunk.
#csiziandras
Fotó forrása: https://pixabay.com/hu/photos/pillang%c3%b3-selyemgub%c3%b3-metamorf%c3%b3zis-5856576/

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük